Duizeligheid en BPPD

Duizeligheid en BPPD

Duizeligheid is vervelend. De duizeligheid zelf is een heel onaangenaam gevoel en daarnaast kan duizeligheid leiden tot het verlies van evenwicht en mogelijk ook tot vallen. Duizeligheid en evenwichtsklachten hebben diverse oorzaken. Zoals stoornissen van de evenwichtsorganen, de ogen of in het ‘diepe gevoel’. Daarnaast kunnen stoornissen in bepaalde delen van de hersenen, stress en spanning leiden tot duizeligheid en balansstoornissen.

BPPD

Een bijzondere vorm van duizeligheid heet BPPD. Deze afkorting staat voor Benigne Paroxismale Positie Duizeligheid, ofwel goedaardige draaiduizeligheid. De duizeligheid treedt op bij het bewegen van het hoofd, bijvoorbeeld als u gaat liggen of overeind komt. De aanvallen duren vaak ongeveer één minuut en daarna stabiliseert het gevoel zich weer. Dit laatste onderscheidt BPPD van andere soorten duizeligheid.

BPPD ontstaat als kristallen in het evenwichtsorgaan los raken. Dat gebeurt vaak spontaan, zonder duidelijke oorzaak. Bij het bewegen van het hoofd, draaien de kristallen dan mee met het vocht in het evenwichtsorgaan. Hierdoor raakt het evenwichtsorgaan in de war. Dat uit zich in een gevoel van duizeligheid. Als de kristallen na het draaien tot rust komen, gaat de duizeligheid weer over.

Behandeling BPPD

De fysiotherapeut helpt u leren omgaan met BPPD. De behandeling bestaat onder meer uit mobilisaties , het aanleren van (huiswerk)oefeningen, houdingscorrectie en informatie en adviezen over BPPD.


 

Meld u direct aan

Aanmeldformulier

Neem contact met ons op

Contact pagina

Fysiotherapie Balijelaan

Balijelaan 27
3521 GK Utrecht
030-294 36 06
info@fysiobalijelaan.nl

Openingstijden

maandag: 7.30 - 20.30 uur
dinsdag: 7.30 - 20.30 uur
woensdag: 8.00 - 20.30 uur
donderdag: 7.30 - 20.30 uur
vrijdag:

7.30 - 18.00 uur

zaterdag:   gesloten

zondag:      gesloten

Naar boven