Bekkenklachten

Bekkeninstabiliteit of bekkenpijn

Het bekken is de regio waar in ons lichaam de krachtenoverdracht plaatsvindt tussen romp en benen.  Er bevinden zich zeer sterke gewrichtsbanden en alle grote spiersystemen in de bekkenregio. 

Bekkeninstabiliteit ontstaat als de gewrichtsbanden van het bekken en het schaambeen hun taak niet meer aankunnen. Gelukkig komt deze echte bekkeninstabiliteit erg weinig voor. Bekkenpijn komt veel vaker voor; het kan bijvoorbeeld tijdens of na een zwangerschap optreden. De gewrichtsbanden en de spieren in het bekkengebied krijgen in die tijd tenslotte veel meer te verduren, daardoor kunnen in de bekkenregio pijnklachten ontstaan. Dit uit zich bijvoorbeeld in pijn rond de schaamstreek of laag in de rug bij lopen, lang zitten, staan of omdraaien in bed. Ook kan de stuit of staartbeentje klachten geven. En juist die spieren rond het bekken en in de lage rug zijn van groot belang voor de stabiliteit van het bekken en de onderrug. Daarbij is niet alleen de kracht van de spieren belangrijk, ook hun onderlinge samenwerking moet goed verlopen. Aangezien alle grote spiersystemen invloed hebben op de bekkenregio helpt een juiste manier van bewegen om de klachten te verminderen.

 

Bekkenbodemklachten

Wat is een bekkenbodem?
De bekkenbodem is een groep spieren die aan de onderkant het bekken afsluit. Zo ondersteunt de bekkenbodem de organen in het bekken: de baarmoeder, de blaas en de endeldarm. De openingen voor deze organen (de vagina en de urine- en ontlastingswegen) worden mede afgesloten door het aanspannen van de bekkenbodem. Dit voorkomt ongewild urine- en/of ontlastingsverlies.

Bekkenbodemklachten, wat zijn dat?

  • Urge-klachten; heel vaak aandrang hebben om te plassen.
  •  Moeite hebben met het ophouden van plas of ontlasting. Dat kan door urge-incontinentie: de aandrang is zo sterk dat ophouden niet of bijna niet mogelijk is of door stress-incontinentie: hoesten, springen, rennen, even kracht zetten en is er kans op verlies van urine.
  • Pijn rond het staartbeen.
  • Pijn bij vrijen.

Deze klachten kunnen ontstaan doordat de bekkenbodem onder-, of juist overactief is. Een goede spierspanning en besturing zijn dus ook hier van groot belang.

Meld u direct aan

Aanmeldformulier

Neem contact met ons op

Contact pagina

Fysiotherapie Balijelaan

Balijelaan 27
3521 GK Utrecht
030-294 36 06
info@fysiobalijelaan.nl

Openingstijden

maandag: 7.30 - 20.30 uur
dinsdag: 7.30 - 20.30 uur
woensdag: 8.00 - 20.30 uur
donderdag: 7.30 - 20.30 uur
vrijdag:

7.30 - 18.00 uur

zaterdag:   gesloten

zondag:      gesloten

Naar boven