Claudicatio Intermittens (etalagebenen)

Claudicatio Intermittens (etalagebenen)

Sinds 2017 in het basispakket!
Ook in 2018 heeft u recht op 37x behandelingen uit de basisverzekering met een verwijsbrief van huisarts of specialist.


Veel mensen krijgen bij het lopen pijn in hun benen. Zij moeten steeds even blijven staan om de pijn te laten zakken. Om zich een houding te geven, kijken ze dan even in een etalage. Vandaar de naam ‘etalagebenen’. Het is een naam de officiële term ‘claudicatio intermittens’, ofwel ‘perifeer arterieel vaatlijden’. Het is een kwaal die ontstaat door verkalking van slagaderen in benen.

Door verkalking worden de slagaderen in de benen nauwer. De doorstroming van het bloed vermindert daardoor. Het gevolg is dat er onvoldoende zuurstof wordt aangevoerd naar de spieren. Bij het lopen ontstaat zuurstoftekort en dat veroorzaakt de pijn in uw benen. Met wat rust verdwijnt de pijn weer. In de loop der jaren kan slagaderverkalking flinke vernauwingen en zelfs verstoppingen veroorzaken. De pijnklachten komen dan steeds sneller en worden ook steeds erger.

Etalagebenen heb je niet van de ene op de andere dag. De kwaal ontwikkelt zich geleidelijk. Als er geen behandeling plaatsvindt, verloopt het proces meestal in vier stadia. Dat gaat als volgt:


4 Stadia van Claudicatio intermittens:

Stadium 1: U hebt wél een vernauwing, maar nog geen typische pijnklachten.

Stadium 2: U hebt last van etalagebenen. Uw benen doen dus pijn bij het lopen. Afhankelijk van de afstand die u nog kunt lopen zonder te rusten, maken artsen onderscheid tussen stadium 2A en 2B:

  • Bij stadium 2A kunt u meer dan 100 meter lopen voordat u pijn krijgt;
  • Bij stadium 2B krijgt u pijn voordat u 100 meter hebt gelopen.

Stadium 3: Uw benen en/of voeten doen ook pijn in rust (zonder te lopen). De pijn wordt minder als u het been van het bed of van een stoel laat hangen.

Stadium 4: Aan de aangedane voet ontstaan wonden die niet meer genezen. Er is sprake van onherstelbare weefselsterfte. Dit heet necrose of ganggreen. Het gevaar bestaat dat de voet moet worden geamputeerd.

De meerderheid van de patiënten blijft in stadium 2. En door een goede behandeling en veel te oefenen kan de situatie flink verbeteren. Het is heel belangrijk om regelmatig te gaan lopen en loopoefeningen te doen. Hierdoor verbetert de bloedstroom door de kleinere bloedvaten. Uw lichaam legt  sluiproutes aan om zuurstofrijk bloed naar uw spieren te brengen. De klachten worden snel minder en na verloop van tijd loopt u grotere afstanden zonder pijn te krijgen.

 

Wat is de oorzaak?

Er is een aantal risicofactoren die de kans op het krijgen van etalagebenen verhoogt. Dat zijn: roken, hoge bloeddruk, suikerziekte, verhoogd cholesterolgehalte, overgewicht, weinig lichaamsbeweging en erfelijke aanleg. U kunt dus zelf het nodige doen om klachten te voorkomen. Krijgt u desondanks toch last van etalagebenen, dan is een looptraining onder begeleiding van een gespecialiseerde fysiotherapeut aan te bevelen.

Brigitte Meindersma is gespecialiseerd in looptraining en aangesloten bij Claudicationet

Voor meer informatie kunt u terecht op: http://www.etalagebenen.nl/claudicationet/over-claudicationet/

 

Claudicatio Intermittens (etalagebenen)

Meld u direct aan

Aanmeldformulier

Neem contact met ons op

Contact pagina

Fysiotherapie Balijelaan

Balijelaan 27
3521 GK Utrecht
030-294 36 06
info@fysiobalijelaan.nl

Openingstijden

maandag: 7.30 - 20.30 uur
dinsdag: 7.30 - 20.30 uur
woensdag: 8.00 - 20.30 uur
donderdag: 7.30 - 20.30 uur
vrijdag:

7.30 - 20.30 uur

zaterdag:    Om de week open

zondag:      gesloten

Naar boven